Kalohírek

 

Pataji Ősz és Zenés Nyári Esték – Forró kulturális nyárutó Dunapatajon

2012. szeptember 25.,kedd 16:04  | 
A lombok őszi színkavalkádja előtt két önálló, de egyenként sem kis horderejű rendezvény színezte a dunapataji koraősz, illetve nyárutó időszakát: hagyományosan ekkor kerül sor az évről évre egyre több érdeklődőt vonzó Pataji Ősz rendezvénysorozatára, valamint a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület által Zenés Nyári Esték Dunapatajon címen megszervezett kulturális ünnep is erre az időszakra esett. Szeptember 7-től 9-ig az előbbi, ráadásként, szeptember 16-án pedig az utóbbira került sor a Duna menti településen.
Megosztás: 

Péntek esti koncerttel kezdődött és vasárnapi focimeccsel zárult a Dunapatajon a település legnagyobb ünnepe, a szeptember 7. és 9. között immár tizenötödik alkalommal megrendezett „Pataji Ősz” című rendezvénysorozat, a kettő közt pedig gazdag, változatos programok várták az érdeklődőket. Az országos pacalfőző fesztivált is magába foglaló, 1998 óta hagyományosan minden évben szeptember második hétvégéjén megszervezett háromnapos rendezvény minden programja ingyenesen látogatható.

Pacalfőzés Patajon – Tizenöt éves hagyomány


Tizenöt esztendeje a Patajiak Köre Egyesület rendezte meg az első pacalfőző-versenyt, mellyel egy helyi vendéglátósra, Gyimesi Józsefre emlékeztek. Az immár színes kulturális kínálatot is fölvonultató Pataji Ősz ebből a gasztronómiai programból nőtte ki magát. A pacalfőző-verseny ma már a Magyar Gasztronómiai Szövetség által is elismert verseny. A pacal elkészítése komoly szakácsfeladat, az egyik legnehezebb magyar specialitás. A verseny névadója, Gyimesi József egykor országszerte híres pacalt főzött. Az ország leghíresebb pacalfőzőjének nyomdokaiban járva továbbra is Dunapatajon főzik a legjobb pacalt. A versenyre idén harminckét versenyző nevezett, és a legtöbb helyen kettő, de volt ahol három bográcsban is főztek.Korábban éveken át a Polgármesteri Hivatal előtti parkoló és utcarész adta a rendezvény helyszínét, de a terület a résztvevők számának folyamatos növekedésével szűknek bizonyult, így 2007 óta a nagy létszám befogadására alkalmas sportpályán és a Művelődési Házban, illetve ezek környékén szerveződnek a programok. Idén augusztus végére befejeződött a Művelődési Ház külső felújítása és környezetének rendezése, így igényes, megújult helyszín fogadta a látogatókat.

Dunapataj hivatalos ünnepe


Szombaton nagyon sok neves vendég fogadta el Dusnoki Csaba polgármester meghívását. Jelen volt a rendezvényen többek között prof. dr. Kiss László Magyarország alkotmánybírája, egyetemi tanár (aki a rendezvényen köszöntőt is mondott), dr. Tóth László a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára. A fesztivál keretében adják át a község elismeréseit is: a "Dunapataj díszpolgára" kitüntető címet idén dr. Tóth László vehette át, Bach János helyi vállalkozó pedig a "Dunapataj Nagyközségéért" elismerést kapta. A vendégek között Dunapatajról elszármazottak és olyanok is voltak, akik munkájukkal, tehetségükkel, támogatásukkal sokat tettek a településért.A civil-, közszféra és a vállalkozói szféra évről évre erősödő összefogásával, az önkormányzat, a helyi civil szervezetek és vállalkozók támogatásával, a környékbeli települések, hagyományőrző csoportok együttműködésével megvalósuló rendezvénysorozat nagyban hozzájárul a helyi hagyományok ápolásához, bemutatásához, a kulturális értékek megőrzéséhez, a lakosság identitástudatának növeléséhez.
Emellett az utóbbi pár évben a rendezvény állandó programjai között található az ingyenes vérnyomás és vércukormérés, mely kiegészül az egészséges életmóddal és étkezéssel kapcsolatos tanácsadással.

Idén először került sor a rendezvénysorozat keretében, szombaton a helyi termékek bemutatójára a sportpályán, ahol a helyi és a környékbeli településekről érkező termelők és kézművesek nagy létszámú közönség előtt bemutathatták be és népszerűsíthették termékeiket.

Programok minden korosztálynak

A szervezők a három napon változatos programokkal igyekeztek a patajiak és környékbeliek minden korosztályának kedvében járni. Péntek este hét órakor a „A Duna-parton este zene szól” címmel a Dunapataji Zenebarátok Együttesének zenés műsorát láthatták az érdeklődők a Művelődési Házban.

Másnap reggel nyolckor kezdődött a Gyimesi József emlékére megrendezett XV. pacalfőző verseny, tíz órától pedig Gyermekfoglalkozások és „Virgonckodó játszópark” várta a kisebbeket.
Délelőtt 11 órától DKT Művészeti Iskolájának műsora, a sportpályán pedig női kézilabda mérkőzés várta az érdeklődőket. Fél tizenkettőkor a Bóbita együttes gyermekműsora, fél egykor pedig hivatalos köszöntők sora következett, amelynek keretében a település díjainak átadására is sor került.
Délután az Újteleki Asszonykórus, majd a Solti Ifjúsági Fúvószenekar produkciója, majd a Napraforgó meseszínpad előadása következett, három órakor pedig a pacalfőző verseny eredményhirdetésére került sor. Ez után népzenei és néptánc program következett a bordányi Berkenye Népdalkör és Citerazenekar, a paksi Trüptürüp Citerazenekar, a madocsai Huncutszeműek, a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület, a Fényes Csillag Citerazenekar, valamint a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület tánccsoportja közreműködésével. Este hattól Somogyi András humorista műsora, héttől Matyi és a Hegedűs mulatós koncertje, majd egy zumba fitness bemutató szórakoztatta a közönséget, kilenc órától pedig Wolf Kati élő koncertét láthatták, hallhatták az érdeklődők. Vasárnap reggel asztalitenisz bajnokság volt a test, tíz órától pedig a katolikus templomban tartott ökumenikus istentisztelet a lélek épülésére, délután pedig bajnoki labdarúgó mérkőzés zárta a programok sorát.Az évente megrendezésre kerülő Pataji Ősz a kiváló alkalmat nyújt a helyi és környékbeli települések lakosainak, civil szervezeteinek, egyesületeinek és vállalkozóinak a találkozására, baráti beszélgetésekre, közös főzésre, az összefogás erősítésére, új barátságok születésére, a meglévők szorosabbá fűzésére, a kapcsolatok ápolására, és a Dunapatajról elszármazottak is szép számban hazalátogattak.

A gyönyörű kora őszi időnek, illetve a jól összeállított programoknak, a kitűnő fellépőknek, előadóknak és nem utolsósorban a jó szervezésnek, együttműködésnek köszönhetően rengetegen ellátogatottak a falunapokra, ezen belül is a rendezvény gerincét adó szombati nap eseményeire. A műsorok, fellépők közül a legtöbben Somogyi András humoristára, Matyi és a Hegedűsre, a zumba fitness bemutatóra, valamint a 2011-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar képviselője, Wolf Kati élő koncertjére voltak kíváncsiak. Ezeken a programokon tele volt látogatókkal, vendégekkel a sportpálya, rengetegen jöttek el megnézni, meghallgatni őket. A 2012-es programokat sikerült úgy összeválogatni és a rendezvényt megszervezni, hogy mindhárom nap programjaira nagy volt az érdeklődés – amint arról a szervezők nevében Balogh Edit, Dunapataj Nagyközség Polgármesteri Hivatalának munkatársa tájékoztatta portálunkat.

Zenés Nyári esték – Muzsika és templomtörténet


A szeptember 16-án tartott Zenés Nyári Esték keretében a tánc és zene mellett sütemény-kiállítás és verseny is volt, valamint a kapcsolódó, Templomok Éjszakája című rendezvény révén ökumenikus Istentisztelet, templomtörténeti előadás, valamint templomi zászlóbemutató is emelte a nap fényét.Délután négytől a Bogdán János vezényelte Hartai Fúvósok zenés hívogatója után az iskola parkolótól a katolikus templomig tartó felvonulás és térzene következett. Fél öttől népzene és néptáncbemutató következett a Hartai Hagyományőrző Néptánccsoport, Zahorecz Anna – szólóének, a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus, a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Néptánccsoport, és a kalocsai Horvát Tánckör közreműködésével.

Este Schill Tamás tartott előadást muzeológus Pataji Templomok címmel. Ezt követően a Szentkirályi Baráti Társaság jóvoltából a szentkirályi templom zászlóinak bemutatására került sor, Kertai Éva énekes, Vettermann Péter és Nagy Gabriella zongorista, Koós Bianka fuvolista, valamint Koós Claudia klarinét előadó közreműködésével. Este nyolckor kezdődött a kórustalálkozó, amelyen föllépett a Kalocsa Kamarakórus Villányi Eszter vezényletével, a Bazsóné Ménesi Mónika vezette hartai Ráday Pál Kamarakórus, a Szücsné Török Ilona vezényelte Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület Vettermann Péter zongorakíséretével, valamint a Pataji Zenebarátok Együttese, Bachné Kiss Katalin vezetésével. A délutáni rendezvényeknek a Patajiak Köre, az esti programnak pedig a katolikus templom adta a helyszínt. Dunapataj templomait este tízig lehetett megtekinteni.

Mivel a több mint kétszáz föllépő közreműködésével, mindkét helyszínen népes közönség előtt zajlott rendezvény szervezői és fellépői is saját örömükre szerepeltek a műsoron, így ezen a rendezvényen is minden programelem ingyenes volt.

 

Blogok

Ezt fald fel!  Sajttal töltött rántott Jalapeño – Jalapeño poppers

Nálunk még mindig minden a chiliről szól. Azt hiszem, kezdem egyre jobban megszeretni, és ahogy[...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Péntek, október 9.

Egy kissé alulértékelt történelmi drámával tölthetjük az este nagy részét. A Fat Man és Little Boy (Paramount Channel, 19.35) természetesen nem szól kövér [...]

Urbanista  Ismerős ez az épület valahonnan? Hát persze, hiszen nagyon emlékeztet egy híres pesti házra

Hát persze, hiszen nagyon emlékeztet egy híres pesti épületünkre.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére